Woon je al jaren in hetzelfde huis, maar is het nu echt tijd om te verhuizen? Misschien wil je groter gaan wonen omdat er een kleine op komst is, of is het nu echt tijd om je eerste koophuis te kopen. Na lang speurwerk en een aantal bezichtigingen verder, heb je dan eindelijk je perfecte huis gevonden en is het bod geaccepteerd. En dan? Lees het hier.

1. Schakel een hypotheekadviseur in

Waarschijnlijk heb je, voordat je aan je huizenjacht begon, al met een hypotheekadviseur om de tafel gezeten om te kijken wat je zou kunnen lenen. Nu je echt een huis hebt gevonden, waarvan het bod is geaccepteerd, is het opnieuw tijd om aan te kloppen bij de hypotheekadviseur. Hij kan jou helpen bij het uitzoeken van de meest geschikte en voordelige hypotheek die past bij jouw huidige en toekomstige situatie. Ben je ZZP’er, of niet? Ook dat heeft invloed op jouw hypotheek.

2. Rente en aflossingskosten bepalen

Een hypotheekkosten bestaan uit rente en aflossingskosten. De hypotheek zelf betaal je in delen terug aan je hypotheekverstrekker. Dit zijn de aflossingskosten. De rente is een percentage van het totale bedrag dat je leent. Een lage hypotheekrente klinkt mooi, maar pas op, want dit kan (op de lange termijn) onvoordelig uitpakken. Daarnaast kun je nog kiezen tussen een vaste of een variabele rente; bij de één heb je meer zekerheid, maar daar betaal je dan ook voor. De variabele rente kan ineens hoger, of lager, uitvallen door fluctuaties op de markt. De hypotheekadviseur zal deze kosten en voorwaarden met jou doornemen.

3. Welke soort hypotheek sluit je af?

Ook zal je keuzes moeten maken op het gebied van de soort hypotheek die je afsluit. Wil je maandelijks hetzelfde bedrag betalen, ga dan voor een annuiteitenhypotheek. Wil je aflopende (totaal) kosten, kies dan voor een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheek los je elke maand een vast bedrag af, waardoor de rente (die je betaalt over de resterende hypotheek) per maand daalt. Naast deze twee hypotheken zijn er nog vele andere soorten; de levenhypotheek, bankspaarhypotheek, spaarhypotheek, beleggingshypotheek. Informeer bij jouw hypotheekadviseur welke soort het best bij jou past.

Op zoek naar een goede hypotheekadviseur in Assen? Kremer Pensioen- en Risicoadvies helpt je graag verder!