Kinderen krijgen tegenwoordig op een steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele telefoon. Het gebruik van mobiele telefoons door kinderen is niet zonder risico. Denk bijvoorbeeld aan foto’s die zij van anderen maken en delen, zonder te begrijpen welke consequenties dit kan hebben. Of wat te denken van pikante foto’s die zij van zichzelf maken? Het komt steeds vaker voor, dat dergelijke foto’s in verkeerde handen terechtkomen en massaal gedeeld worden op het internet. Eenmaal online, is het bijzonder lastig om de foto weer van het internet te laten verwijderen. Zeker wanneer veel mensen de foto’s in handen hebben.

Het delen van foto’s is slechts een van de risico’s van mobielgebruik onder kinderen. Denk ook aan het risico, dat kinderen ver over het tegoed van hun abonnement gaan. Dit leidt tot bijzonder hoge telefoonrekeningen, die lang niet altijd door de kinderen zelf te betalen zijn. In dit artikel vertellen we je meer over kinderen en mobielgebruik.

 

Bespreek het gebruik van een mobiele telefoon met je kind

Vanzelfsprekend is het niet te voorkomen, dat een kind voor zijn of haar 18e verjaardag een mobiele telefoon heeft. Wanneer je het toestel niet aan je kind geeft, zal deze een telefoon na verloop van tijd zelf kopen. Het is belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan met je kind. Bespreek wat de risico’s van een telefoon zijn, wat wel en niet kan, wat de gevolgen kunnen zijn van een misstap, enzovoorts. Er zijn talloze films gemaakt over dit thema. Door zo’n film te kijken, worden de risico’s nog duidelijker voor je kind. Bespreek hierbij ook de apps die op het toestel geïnstalleerd mogen worden.

Tip: spreek af dat de telefoon in de avond beneden blijft liggen en niet meegenomen mag worden naar de slaapkamer. Op deze manier zal je kind niet tot laat op de avond geprikkeld worden, wat de nachtrust van je kind ernstig zou kunnen verstoren.

 

Een geschikte simkaart voor je kind

Eerder werd al beschreven, dat niet alleen de mogelijkheden van een mobiele telefoon risico’s met zich meebrengen. Denk ook aan het risico op een hoge telefoonrekening. Mocht je een kind een mobiel abonnement geven, dan is het belangrijk om vooraf een limiet in te stellen. Dit kan via het account bij de provider. Ook is het slim om zelf toegang te houden tot dit account, zodat je het verbruik van je kind kunt monitoren. Een goed alternatief voor een mobiel abonnement is een prepaid simkaart. Hierbij kun je maandelijks een vast bedrag op de simkaart zetten. Op het moment dat dit bedrag verbruikt is, heeft je kind niet langer de mogelijkheid om nog te bellen, sms’en of internetten. Tenzij je kind vanzelfsprekend is aangesloten op een WiFi-netwerk.

Een hoge telefoonrekening kan op deze manier voorkomen worden. Evenals dat je kind leert in te zien, hoe snel een telefoonrekening op kan lopen. Immers, de eerst maand zal het tegoed mogelijk al na twee weken volledig verbruikt zijn. Een volgende maand zal je kind beter oppassen!